A következő felsorolásban szereplő tételeket környezetvédelmi, illetve egészségügyi okokból érdemes száműzni a konyhából. A szelektálás olyan holmikkal kezdd, amelyek mindkét okból károsak. Ebben a cikkben a bölcs válogatáshoz mutatunk szempontokat.
Az Az vagy, amit megeszel: Az ikerkísérlet című Netflix-dokusorozat egyik része a konyhai élelmiszerbiztonságról szól. Ebben az epizódban egy mikrobiológus a konyhabútorokat és az eszközöket egy olyan anyaggal fújja be, ami UV-lámpa alatt megmutatja, hogy takarítás, mosogatás után is mennyi kórokozó maradt még a vágódeszkán, a késeken, valamint a többi konyhai eszközön a nyers hús feldolgozása után. Spoiler: rengeteg. Innen jött az ötlet, hogy érdemes lenne kidobni a konyhából azokat a holmikat, amik veszélyt jelentenek rád és a környezetedre.
Egy kis főzőfülkében még kevesebb hely áll rendelkezésre, de ez a teljesen felújított pápai lakás még így is izgalmas ajánlat 13,9 millió forintért.
Karcos vágódeszka: Minden háztartásban érdemes a húsnak, a halnak és a zöldségeknek-gyümölcsöknek külön-külön deszkát fenntartanod. Minden alapanyag más veszélyforrás, nem szabad keverni a kórokozókat. A karcos, régi vágódeszkák réseiben megbújnak a baktériumok és a szalmonellavírus, ezért az agyonhasznált vágódeszkának a kukában a helye.
Egyszer volt teflon: A tapadásmentes serpenyőknek, lábosoknak nincs helyük a konyhában, ha már sérült a tapadásmentes réteg. A szervezetbe jutva ezek a részecskék ugyanis nagy kárt okozhatnak.
Szivacs: Vegyél olyan mosogatószivacsot, ami újrahasznosított és baktériumölő van benne, így egy kicsit tartósabb lesz, mint a sima fajták. De 2-3 hét után még így is ki kell dobni.
Műanyag evőeszköz: Azonfelül, hogy környezetszennyező, még rengeteg mikroműanyag kerülhet a szervezetedbe, ha ezzel eszel. Tedd szelektív hulladékgyűjtőbe!
Mini kiszerelések: A házhoz szállított ebéd után mindig marad egy-egy kis csomag majonéz, ketchup, szójaszósz vagy salátaöntet. Ezek nem olyan tartósak, mint a nagy kiszerelések, ha fél évnél régebbi, hajítsd ki.
Csorba tányér, bögre, pohár: Nemcsak elvághatja a szádat, de a hőtágulás miatt bármikor el is törhet és leforrázhatod magad, a repedések pedig a kórokozók kedvenc búvóhelyei.
Műanyag ételhordók: Valószínűleg nincs annyi darabra szükséged, amennyi a szekrényedben van jelenleg is, a tető nélküli ételdobozokról már nem is beszélve. Cseréld le a plasztik ételhordókat üvegre, ami sokkal tartósabb, szebb és nem kerül az ételedbe belőle mikroműanyag!
Pont amennyi kell: Szabadulj meg a felesleges holmiktól, csak annyi tálcád, vágódeszkát, gyümölcsöstálad, bögréd, palacsintasütőd és dugóhúzód legyen, amennyit egyszerre használsz! A többit ajánld fel Facebook-csoportokban vagy vidd el adományba, mert másnak még jól jöhet. Azok a dolgok, amiket egy éven belül nem használtál, valójában feleslegesek.
A XVI. kerületben található ez a közel 75 millió forintért árult három szobás ház, amelynek amerikai stílusú konyhája járólapos és beépített konyhabútorral és gépesítéssel felszerelt.
Szószok, mártások: A megkezdett szószokat, tubusokat, krémeket, mártásokat, konzerveket, befőtteket, amiket 2-3 hétnél régebben bontottál ki, már nagy valószínűséggel nem jók. Ez alól kivétel a lekvár, a mustár és a szójaszósz.
Szívószál: Van otthon egy adag maradék műanyag szívószál? Ne ess kísértésbe, mondván, hogy egyszer még jó lesz valamire. Dobd szelektív kukába a plasztik közé, és ha van tartós – fém, üveg, porcelán – szívószálad, használj a tisztításához kefét, mert csak úgy lehet alaposan elmosni, különben az is csak egy baktériumtenyészet lesz!
Zacskóban zacskók: A nejlontáskák ideje is lejárt, helyette tarts otthon papír- és textil táskákat, amiket magaddal vihetsz vásárolni. A nejlonzacskókat vidd el állatorvosi rendelőhöz, kutyakozmetikákhoz, mert kutyapiszok felszedésére mindig jól jöhet a kutyagazdáknak.
Régi fűszerek: Bár a szárított növények nem romlanak – hacsak nem kapnak nedvességet, mert akkor bepenészednek –, mégis érdemes megválni azoktól a fűszerektől, amelyek már elszíneződtek, összeálltak, csomósodnak, mert már nem nagyon van ízük, erejük.
Konzervek: Ha te is azok közé tartozol, akik még a járvány idején felhalmoztak rengeteg tartós élelmiszert, akkor ellenőrizd a konzervek lejáratát. Egyes konzervek hamarabb járnak le, mint például a húsos, májas, gyümölcsös, zöldséges konzervek.
Olajos magok: Minél nagyobb egy mag zsírtartalma, annál hamarabb avasodik, és ha csak egy darab mag is avas a kupacban, akkor a többi is gyorsan megromlik. Azokat az olajos magvakat mindenképp dobd ki, amiknek már nem kellemes az illata. Ami pedig még jó, azt tedd a hűtőszekrénybe!
Fagyasztott, főtt ételek: A fagyasztóban sokáig elállnak az készételek, de nem a végtelenségig. A húsos, tojásos, tejtermékes ételeket 3 hónapnál ne tartogasd tovább! Fagyasztás előtt mindenképp írd rá, mikor fagyasztottad le!
Bontott keksz, gabonapehely: A megkezdett gabonapelyheket, müzliket és kekszeket a kibontástól számított egy héten belül edd meg, utána felpuhul a párától és penészes lehet, még akkor is, ha ezt szabad szemmel nem látod.
Komárom és Esztergom között félúton, a Duna partján, Nyergesújfaluban értékesítik ezt a csinos és meglehetősen nagy házat, amelyért 65,9 millió forintot kér a tulajdonosa.
Vegyszerek: A tisztítószerekről sokan gondolják, hogy a végtelenségig szavatosak, pedig idővel a legtöbb kemikália megváltoztatja a szerkezetét, oxidálódik, bepárásodik, kiszárad vagy kikristályosodik. A vegyszerek általában 12-18 hónapig jók. Ha már nem olyan az állaga, mint amikor kibontottad, akkor vidd el veszélyes hulladék gyűjtőbe!
Sütőpor, szódabikarbóna: A két térfogatnövelő anyag elveszíti a hatását az idővel. Teszteld le, hogy jók-e! Ha a szódabikarbónára ecetet cseppentesz és még pezseg, akkor jó. A sütőport pedig vízzel kell keverni, ha buborékozik, akkor még van ereje.
Sör: Ha szobahőmérsékleten tárolod és fény éri a sört, akkor négy hónap alatt megromlik. Valójában csak mellékíze lesz, és nem okoz egészségügyi problémát.
Gyümölcstea: A régi, kibontott gyümölcsteákat szeretik a kártevők és hamar beleköltöznek vagy éppen kikelnek a peték benne megfertőzve más élelmiszereket is. Kibontás után 1-2 hónappal mindenképp dobd ki a gyümölcsös teákat!
Borítókép: Shutterstock
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 154 499 ingatlanhirdetés között