Az utóbbi évek nagy slágere a csíranevelés, főleg, mert bármilyen kis lakásban kivitelezhető tevékenység, amivel az egészséges életmód és a fakultatív kertészkedési program is kipipálható. Vigyázat, nem csak a bio- vegán- és mindenmentes étrenden élőket ejti rabul a csíráztatás, elmondjuk, hogy mit kel még róla tudni.
Mire van szükség a csíráztatáshoz?
Alapvetően három dologról kell gondoskodnod, ha csíráztatni szeretnél:
A magokat érdemes bioboltban megvenni, mert ott biztosan olyan minőségűt kapsz, ami emberi fogyasztásra és csíranevelésre is alkalmas. A víz, amivel naponta kétszer átmosdatod őket, lehet csapvíz, viszont a hőmérséklete ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Csíráztató tálnak első körben megteszi egy steril befőttesüveg, de ha nagyon megtetszik a csíráztatás, akkor praktikusabb egy kifejezetten csíráztatásra készített tálat vagy edényt vásárolnod.
A pulton mindig szemmel lehet tartani a növényke fejlődését, állapotát
Csíráztatás lépésről-lépésre
Rendelj webáruházból vagy vegyél a közeli bioboltban csíráztatni való magokat! Egy evőkanálnyit merj ki a tasakból és tedd a befőttesüvegbe, önts rá langyos vizet és hagyd ázni legalább 6-8 órát! Reggel öntsd le róla a vizet, egyenletesen oszlasd el a magocskákat az üveg alján! Annak érdekében, hogy ne maradjon felesleges víz, ami penészesedést okozhat 45 fokos szögben célszerű az üveget állítani.
Reggel és este langyos vízzel alaposan át kell mosni a magokat, amik 2-4 napon belül látványos fejlődésen fognak átesni. Az üveg tetejére gumival rögzíts steril gézlapot! Ezen keresztül kap levegőt a növényke, viszont ki tud folyni a víz.
Egy nap után már elkezdenek csírázni a magok
Egy-két napon belül elkezdenek kicsírázni a magocskák. A retek ilyen szempontból rendkívül hálás alapanyag. Látványos a növekedése, hamar lehet szüretelni és jellegzetesen kellemes íze van. Kezdőknek is garantált a sikerélmény, ráadásul még ez a low budget megoldást is bírja. A magocskák nagyjából egy hét alatt teljesen kifejlődnek és lehet őket szüretelni.
A szüretelésnél még egyszer átmosod a csírákat egy vízzel teli edényben. Laza mozdulatokkal lerázod róla a maghájakat! Néhány másodperc várakozás után a ki nem kelt magok leülepednek a tál aljára. Ekkor a növényhalmot kiemeled és szűrőedénybe teszed! Hűtőben egy hétig eláll.
A csírák 20-21 fokban érzik igazán jól magukat, de vigyázni kell, hogy ne párásodjon be az üveg
Hogy kell enni a csírát?
Például nyersen. Akár egy szelet pirítósra is ráteheted, de bármilyen kencével jól harmonizál. A klasszikus köretek mellé is tehetsz egy-két evőkanál csírát. Ízesíthetsz vele salátát, vajkrémet, de eheted önmagában. Az ajánlott napi mennyiség 30-50 gramm, ezt ajánlott betartani, mert jóval intenzívebben vannak benne jelen a vitaminok, nyomelemek, mint a kifejlett zöldségekben.
Tálalásra kész retekcsíra
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 154 499 ingatlanhirdetés között