Legyél idén energiabomba és már a tavasz elején hozd csúcsformába magad! A kiürült vitaminkészletet levertséggel, fáradtsággal jelzi a szervezetünk. Ha feltöltöd a vitaminkészleted, néhány hét alatt ismét brillírozhatsz mind mentálisan, mind fizikailag. Mutatjuk, hogy mik azok a természetes források, amik még ilyenkor is elérhetőek.
Valószínűleg nem itt hallod először, hogy a nyers zöldségekben, gyümölcsökben található bőségesen a vitaminállomány. Ebben az időszakban azonban még kevés növény terem, a fólia alatt nevelkedett példányokban pedig sokan nem bíznak. Ha ettől el is tekintesz, annyira gyér a kínálat, hogy feltehetően már a könyöködön jönnek ki, hiszen ezeket etted egész télen.
Alternatív megoldásként csíráztass! A kifejezetten csíráztatásra szánt magok kezelés- és vegyszermentesek, ellenben dúskálnak a vitaminokban és tápanyagokban. Egyszerűen bele lehet kezdeni a csíráztatásba és pár nap alatt már láthatóvá válnak az első levelecskék. Alig egy hét után már szüretelhetsz, és ha több féle növényt nevelgetsz, akkor változatos íz- és vitaminforrásod lehet.
Az ablakpárkányban nevelgetett csírák mindig kéznél lesznek
Tudtad, hogy a kefir elterjedésének milyen kalandos a története? Az 1900-as évekig csak a török hegyi emberek körében volt ismert ital. A kaukázusi ormok között keringő legenda szerint maga Mohamed próféta ajándékozta nekik azzal a megkötéssel, hogy őrizzék a titkát. A híres világutazó, Marco Polo is csak említést tesz arról, hogy megkóstolta. Aztán egy kémtörténetté alakul a sztori, aminek a végén a titokzatos gyógyírt hozó folyadék magjaiból jut az oroszokhoz is. Az eleinte gyógyászati célra alkalmazott fehér italért olyan hálás volt az orosz élelmiszeriparért felelős miniszter, hogy majd hetven évvel a kefir gombák megszerzése után is hálálkodó levelet küldött a kémnőnek érte.
A boltban kapható kaukázusi kefir már csak a nevében utal az ősére. A benne található adalékanyagok száma kiszorította az értékes vitaminokat, tápanyagokat. Ha valóban tápláló és az immunrendszeredet erősítő kefirt szeretnél inni, akkor az a legegyszerűbb módja, ha elkészíted magadnak. Csak egy kis marék gombára lesz hozzá szükséged és fél liter házi vagy ESL jelzésű tejre. A karfiolra emlékeztető gombát nyakon öntöd tejjel, majd konyharuhába tekerve sötét helyre teszed legalább 24 órára. Ha sűrűbben szereted, akkor 48 óra után szűrd le.
Minél gyakrabban készítesz kefirt, annál nagyobbra fog nőni a gombád, így egy idő után adhatsz belőle másnak is. Ha pedig egy ideig le szeretnél állni a tejtermék gyártásával, akkor jó alaposan leöblítve tedd a fagyasztóba.
A kefirt konyharuhába csavarva, sötét helyen kell érlelni legalább 24 óráig
Végtelen és kombinálható vitaminforrások
Mindkét fajta táplálékban az a legjobb, hogy a megfelelő körülményeket biztosítva öntermelők. A bennük lévő rostok, antioxidánsok, vitaminok olyan koncentrált mennyiségben vannak jelen, hogy a napi 12 tucat csésze elvét követve a WHO által javasolt gyümölcsfogyasztás többszörösét viszed be. Arról nem is beszélve, hogy a természetes formában bevitt vitaminok jobban tudnak hasznosulni és a sokuk beépüléséhez nélkülözhetetlen C-vitamin is azonnal jelen van.
Változatos és egészséges ételeket készíthetsz, ha beépíted az étrendedbe a csírákat és a kefírt
Címlapkép: DALL-E
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 154 499 ingatlanhirdetés között