Vannak a nagy klasszikusok, amiket majdnem minden családnál megtalálni karácsonykor: Újházi tyúkhúsleves, töltött káposzta, mákos guba, halászlé. Időnként érdemes néhány alapanyagot más köntösbe bújtatni, mert egészen új oldalát ismerheted meg. Ebben a cikkben mutatunk néhány ötletet, ami inkább rafinált, mint bonyolult.
A komplett ünnepi menüsor eltérhet a hétvégi leves-főétel-desszert kombinációtól. Főleg karácsonykor beleférhet egy kis aperitif vagy néhány falat ínyenc előétel. Mindkettőnek az a szerepe, hogy meghozza az étvágyat, felkészítse a gyomrot és az ízlelőbimbókat a finomságok befogadására.
Az aperitif alacsony cukortartalmú alkoholos ital. Kis adagokban szolgáld fel, egy szép feles pohárban az étkezés előtt nagyjából fél-egy órával! Étvágygerjesztő italnak számít a keserűbb röviditalok mellett a gyógynövényes ízvilágú italok, a borok, a szeszezett borok és a pálinka.
Az előétel valójában néhány falatnyi extravagáns kompozíció. Felkészíti az emésztőrendszert, így elkerülheted a féktelen habzsolást. Meleg előételek közé tartoznak tipikusan a levesek, de a rántott camambert sajt áfonyaszósszal is ide sorolható. Saláták, sajttál, szendvicsek hideg előételként állják meg a helyüket. Mindegy, hogy melyik típust választod, az a lényeg, hogy markánsan térjen el a főfogástól, mert ezzel éred el a menüsor változatosságát.
Az aperitifet a nappaliban is felszolgálhatod
Érdekes változás, hogy a karácsony böjti jellegét már nem igazán tartjuk, ezért izgalmas, húsos főételek készülnek a konyhákban. A régi hagyományokat folytatva népszerű a paprikás lisztben forgatott halszelet, a halászlé (szegedi vagy bajai), amit most még szabad enni, de újévkor a hal elúszik a szerencséddel.
A népi hiedelmek, szokások átszőtték a keresztenység legnagyobb ünnepét is, ezért a fogások mind jelképeztek valamit. A dió és a mák például az egészséget és a bőséget, emiatt mákos-mézes csík vagy mákos guba is szerepelt a fogások között. A hüvelyesek közül főleg babból és lencséből készítenek az alaklomra levest, amit füstölt hússal bolondítottak meg. A hüvelyesek a gazdagságot szimbolizálták.
Vidéken november végén megkezdődtek a disznóvágások, hogy a töltött káposztába már lehessen tenni a füstölt húsokból, kolbászból. Szárnyast nem vágtak ilyenkor attól félvén, hogy elkapirgálja a boldogságot vagy a család szerencséjét. A pulykás, kacsás receptek egyértelműen az angolszász szokásokból erednek.
A kerek étkezőasztalon egy négytagú család terítéke mellett sok-sok finomság elfér, hogy ne kelljen állandóan felugrálni
A házi kalács, a gyümölcskenyér akár reggelinek is ideális. Ha a menüsor végére szeretnél valami klasszikus édességet, akkor érdemes diós, mákos esetleg túrós töltelékben gondolkodnod. Nem lőhetsz mellé a hókiflivel, zserbóval vagy a rétessel. Modern és könnyen elkészíthető a tiramisu, de készíthetsz gesztenyepürét is. Nagy adag tejszínhabbal és kakaóporral a tetején méltó zárása a menüsornak.
Ezen a nagy munkapulton még a rétest is készítheted saját magad
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 163 182 ingatlanhirdetés között